Πληροφορίες (χρήσιμες)

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο: Είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς με τέλειο άρωμα και γεύση και με οξύτητα που δεν ξεπερνά το 0,8%. Είναι η ανώτερη ποιοτικά κατηγορία ελαιολάδου που παράγεται απευθείας από ελιές, αποκλειστικά και μόνο με μηχανικά μέσα και φυσικές μεθόδους, σε ήπιες συνθήκες, χωρίς κανένα πρόσθετο και τυποποιείται χωρίς καμία επεξεργασία.

Το ελαιόλαδο αποδίδει στον οργανισμό τον ίδιο αριθμό θερμίδων με τα υπόλοιπα φυτικά έλαια, που είναι 9,3 για κάθε γραμμάριο καταναλωμένης ύλης (9,3 kcal/gr) και μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο και τα άλλα λίπη στη μαγειρική.

Το ελαιόλαδο μπορεί να διατηρηθεί για διάστημα έως και 24 μήνες από την ημέρα παραγωγής του εφόσον έχει συντηρηθεί και αποθηκευτεί σωστά, σε αδιαφανείς συσκευασίες ή δεξαμενές, κλεισμένες ερμητικά απουσία οξυγόνου, σε δροσερούς, σκιερούς, καθαρούς και καλά αεριζόμενους χώρους (χωρίς οσμές και υγρασία).

Το θόλωμα του ελαιολάδου κατά τη φυσική εξαγωγή του στο ελαιοτριβείο ή κατά την αποθήκευσή του (όταν πέσει η θερμοκρασία), είναι φυσική ιδιότητα και δεν μειώνει την ποιότητα του ελαιολάδου. Τα λευκά αιωρήματα (κηροί) που εμφανίζονται στο ελαιόλαδο κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες, είναι φυσικό επακόλουθο της σύστασής του αφού είναι ένα φυσικό προϊόν που δεν έχει δεχθεί καμία απολύτως επεξεργασία.

Τα λευκά αιωρήματα (κηροί) που εμφανίζονται στο ελαιόλαδο κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες, είναι φυσικό επακόλουθο της σύστασής του αφού είναι ένα φυσικό προϊόν που δεν έχει δεχθεί καμία απολύτως επεξεργασία.

Κατά τη δοκιμή του ελαιολάδου μπορεί να παρατηρηθεί ένα ελαφρύ και προσωρινό κάψιμο στο λαιμό. Αυτό είναι δείγμα ποιότητας του ελαιολάδου. Αν το κάψιμο διατηρηθεί για αρκετή ώρα και αφήσει μια μόνιμη επίγευση, τότε το λάδι θεωρείται υποβαθμισμένο. Το ελαιόλαδο από πρώιμες ελιές έχει πικρή και πικάντικη γεύση και χρώμα σε αποχρώσεις του πράσινου (γιατί κυριαρχεί η χλωροφύλλη), ενώ από τις όψιμες ελιές έχει πιο γλυκιά γεύση και χρυσοκίτρινες αποχρώσεις (γιατί κυριαρχούν οι καροτίνες).

Στην ετικέτα του επώνυμου τυποποιημένου ελαιολάδου αναγράφονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία που διασφαλίζουν και εγγυώνται στον καταναλωτή την ποιότητα και τη γνησιότητά του βάσει των προδιαγραφών που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.